Aktualności:

Dziękujemy za wsparcie naszego forum oraz witamy nowych użytkowników! Forum w tej chwili jest w trakcie modernizacji))

Menu główne

Zabezpieczanie przed kradzieżą F10

Zaczęty przez Panajoti, Wrzesień 25, 2015, 19:58

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Panajoti

Witam. Poszukuje schamat lub jakiejś sensownej podpowiedzi który obwód przeciąć aby zabezpieczyć przed kradzieżą BMW 530 F10 2011R

Alex

Chcesz zrobić jakiś ukryty przełącznik?
FSC do aktywacji CIC, NBT, NBT EVO ID4/5/6, MGU ID7/8, NightVision, KAFAS2/3/4
Kody do aktualizacji map. Kodowanie 2.0.
Online pomoc

Panajoti

Mam układ który automatycznie mi rozłączy jak tylko oddale się do samochodu. I potrzebuje wiedzieć który przewód spowoduje unieruchomienie samochodu. A najlepiej dwa jakieś obwody. Np przycisk start/stop i rozrusznik albo pompa paliwa. Ale coś na zasadzie ukrytego przełącznika. Tylko ze w moim przypadku będzie przełączał to przekaznik.

Alex

Jak ktoś pokusie się na twój samochód i wie co robi, nie będzie uzywać START/STOP))
Uruchom RG i sprawdź na shematach jaką wiązke można zmodernizować tylko nie zapomnij że twój przełącznik musi wyłaczać obwód po całkowitym zaśnięciu auta oraz załączać przed obudzeniem. Jak będzie inna zasada działania - będziesz mieć cały czas błedy sterowników obwód których przetniesz. Skrzynie masz manualną??
Online pomoc

Panajoti

w sumie racja z tym przyciskiem skrzynia automat. A moze wyłączyć jakis przekaźnik od pompy paliwa ? Auto usypia po 5 min ?

Panajoti

Panajoti

Alex a co byś powiedział na przecięcie obwodów tx i rx w OBD ? Cz słyszałeś o odpaleniu F10 w inny sposób niż przez obd ? Teoretycznie powinien mieć połączenie z kompem ale dane nie powinny przechodzić jeśli jeden z tych przewodów bedzie przecięty. Co o tym myślisz ?

Alex

Widziałem ostatnio u klienta coś podobnego. Miał wtyczkę odpiętą od gniazdka, czyli wtyczka była do gniazdka włożona inna i do niej doprowadzone zasilanie tak aby wydawało się że jest połączenie z autem, ale przy próbie połączenia wyskakiwał błąd))

Ja znam ludzi które odpalą auto i bez OBD, ale myśle że dobry pomysł przynajmniej po wymianie CAS nie zrobią synchronizację.
Online pomoc

Panajoti

To gdzie zrobic odcięcie skoro obd to nie problem ? Tak zeby skutecznie uniemożliwić odjechanie

Alex

Pytam jeszcze raz.. Jaką masz skrzynie biegów?
Online pomoc

Panajoti

Pisałem już wcześniej ze automat.

Alex

A no tak)))))) Przegapiłem) A jesteś pewen tego swojego przełącznika? Jak tak, to ja bym przeciał wiązkę do kontaktu drzwi oraz pasa kierowcy. Błedów nie będzie a auto nie ruszy. Tylko jak będzie przełącznik działać źle to i sam będziesz stać na miejscu.
Online pomoc

Panajoti

Mowisz o tym ze jak sie otworzy drzwi to od razu auto przerzuca skrzynie na P ? Jestem pewien tego przekaznik tylko ze ja moge max 2 przewody . Nawet jesli cos sie stanie to jesli sam to zrobie to sam bede potrafil to polaczyc. Mowisz o wiazce czyli o kilku przewodach czy masz na mysli jakies pojedyncze obwody ?

Alex

Nie. Wystarczy przeciąć 2 kabli.
Tak. Mówie o tej opcji. Tylko działa ona nie tylko po otwieraniu drzwi. Jak będziesz zapięty i otworzysz drzwi nie będzie stawać na P, więc dla tego musi być 2 kabli.
Online pomoc

Panajoti

Wiesz ze jak mialem licznik z malym wyswietlaczem to nie bylo tej opcji. Dopiero po zmianie licznika na duzy wyswietlacz ta funkcja sie pokazala, chyba ze to kwestia programowania. Cz wiesz moze dokladnie ktore to przewody ? Wyobraz sobie taka sytuacje. Co bedzie jesli w trakcie jazdy przy predkosci 100km/h te dwa przewody nagle sie rozlacza . Jaki moze byc skutek ? czy wtedy tez przelaczy sie na P ?