Aktualności:

Dziękujemy za wsparcie naszego forum oraz witamy nowych użytkowników! Forum w tej chwili jest w trakcie modernizacji))

Menu główne

NBT F01 Pre

Zaczęty przez noname, Listopad 27, 2016, 20:44

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

noname

Hej
Przymierzam sie do zmiany z CIC na NBT w przedlifcie F01.

Polecacie jakies sensowne emulatory? Tak naprawde znalazlem jeden za 500 funtow ktory podobno ogarnia komplet i wszystko dziala jak nalezy.

Moze ktos juz przerabial i chce sie podzielic?:-)

Pozdrawiam!

noname

Jestem po calkowitym retroficie z CIC na NBT oraz 6WB(licznik led) w przedliftowym F01 :-)

Wszystko działa 100%.

W razie pytan zapraszam :-)

Alex

Super opis.. Bardzo cikawy wątek))
FSC do aktywacji CIC, NBT, NBT EVO ID4/5/6, MGU ID7/8, NightVision, KAFAS2/3/4
Kody do aktualizacji map. Kodowanie 2.0.
Online pomoc

anonymousv

Czy to kącik ogłoszeń że w razie pytań zapraszasz czy forum na którym dzielimy się wiedzą?

noname

Napisalem pierwszy post jako pytanie czy ktos to przerabial - nikt nieodpowiedzial - finalnie przeszedlem przez to - wiec napisalem ze gdyby ktos w przyszlosci to przerabial to sluze pomoca - nie ma sensu robic tutoriala bo praktycznie nikt tego nie robi :)

anonymousv

No ale może ktoś tu kiedyś za jakiś czas wejdzie bo bedzie mial problem taki jak Ty i co zobaczy? Chyba tylko powie: "to się dowiedziałem..."

Alex

Cytat: noname w Grudzień 23, 2016, 10:37
Napisalem pierwszy post jako pytanie czy ktos to przerabial - nikt nieodpowiedzial - finalnie przeszedlem przez to - wiec napisalem ze gdyby ktos w przyszlosci to przerabial to sluze pomoca - nie ma sensu robic tutoriala bo praktycznie nikt tego nie robi :)

No krótko mogłeś coś napisać. Może ktoś przeczytajac to pomysli, że nie jest to tak wielki problem.
NBT dokładaleś tak jak trzeba z TCB? Co wymienialeś oprócz ZGW?
Online pomoc

noname

ZGW mialem wymienione przez wzglad na lampy LCI LED. (ale nie bylo to konieczne)

Wykorzystalem emulator (jedyny ktory oferowal iz dziala wszystko 100% wlacznie z touch idrivem) - http://bmwcustomretrofit.com/navigation-retrofits/bmw-nbt-fxx-retrofit-adapter

Samo podlaczenie zajmuje troszke czasu ale finalnie dziala wszystko tak jak tworca to przewidzial. W zestawie dostajemy instrukcje ktora niestety jest uboga (stad napisalem ze gdyby ktos mial pytania po zakupie takiego emulatora to moge podpowiedziec) i trzeba sie wykazac dodatkowa wiedza :-P

Jest troszke wiazki do pociecia, troszke do dolozenia, kawalek swiatlowodu (dostajemy w komplecie) rowniez.

NBT dziala w 100% tak jakby nie bylo zadnego emulatora - obawialem sie ze bedzie sie cos wieszac itd - testowalem wszystko - i naprawde moge z czystym sumieniem polecic :-)

Alex

2000 zl za emulator??? Nie do końca rozumiem co z tym touch idrive. Piszą że trzeba do przedlifta jakiś converter, a po co on?? Wzystko dziala i bez niego.. A jeśli używać go tylko do aktywacji navigacji i tp, to ja mam kody do NBT 2 razy taniej full pakiet i bez różnych cięci kabli i td. Do czego jeszcze ten emulator służy??
Online pomoc

noname

Nie uruchomisz bez emulatora NBT w przedlifcie. Niestety.

Alex

Nie przerabiałem tego tematu w F01, ale w F10 działa bez żadnych emulatorów. Mi się wydaje, że baza auta jest ta sama, więc wątpie, że nie można tego uruchomić w podobny sposób. Tym bardziej, że masz wymieniony ZGW. To tylko moje zdanie.. Co takiego emuluje ten emulator oprócz FSC i opcji których można włączyć kodowaniem nie znalazłem w opisie. Możliwe, że touch idrive na CAN2. Jak odepniesz emulator, to co masz czarny ekran?? Dawaj więcej informacji, bo cikawy temat)))
Online pomoc

noname

http://www.bmwuk.pl/printview.php?t=1115&start=0

Rzuc okiem od 3 strony, ogolnie f01 jest o wiele trudniejszym tematem, druga sprawa ze robia emulatory tez inne firmy (ale np nie dzialaja kamery, albo przyciski sport comfort).

Czym wieksze wyposazenie tym wiekszy problem w f01 z dolozeniem nbt.

Tu dla ciekawostki rzuce pdf z instrukcja podlaczenia emu - http://carsystems.com.ua/uploads/pdf/FXX%20NBT%20Retrofit%20Adapter%20Brief%20Overview%20and%20Schematic%20Diagrams%20edition%202.pdf

Dokladajac NBT dolozylem od razu modul TV.

Jako druga ciekawostke dodam ze z autem laczymy sie przez esys normalnie ale jesli chcemy polaczyc sie z nbt, dkombi, modulem tv, czy amplitunerem to musimy wbic IP nbt do esysa :-)

noname

Alex, na pewno doposazales F10 w NBT? Czy to przypadkiem nie byl przedlift ale jeden z ostatnich? Bo tylko w takiej sytuacji da sie to dolozyc. W innych przypadkach bedzie taki sam problem jak z F01.

PS. Przerabiales temat doposazenia w NightVision? Gdzies sa jakies emulatory, ale tutaj temat to tylko kwestia kodow FSC i aktywowania uzywanej kamery w aucie

Alex

Cytat: noname w Grudzień 28, 2016, 14:17Alex, na pewno doposazales F10 w NBT? Czy to przypadkiem nie byl przedlift ale jeden z ostatnich? Bo tylko w takiej sytuacji da sie to dolozyc. W innych przypadkach bedzie taki sam problem jak z F01.

Był przedlift z roku 2010. Z tego co pamiętam oprócz podmiany ZGW na High i przerobienia kilku kabli nie bylo problemu. A co u ciebie nie dzialało tak i nie rozumiem?

Cytat: noname w Grudzień 28, 2016, 14:17PS. Przerabiales temat doposazenia w NightVision? Gdzies sa jakies emulatory, ale tutaj temat to tylko kwestia kodow FSC i aktywowania uzywanej kamery w aucie

Osobiście nie robiłem, ale chcialem dołożyć do swojej. Wg mnie też nić trudnego. Głównie kupić sterownik z kamerą z jednego auta, no i emulator.
Online pomoc