Aktualności:

Dziękujemy za wsparcie naszego forum oraz witamy nowych użytkowników! Forum w tej chwili jest w trakcie modernizacji))

Menu główne

BMW E38 / E39, zestaw telefonu bluetooth.

Zaczęty przez mamut103, Październik 15, 2017, 16:48

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mamut103

Walczył ktoś z doposażeniem BMW E38 w zestaw głośnomówiący bluetooth? Auto seryjnie 99r wyposażone w duży telefon w podłokietniku i nawigację MK2 z wyświetlaczem 4:3. W sumie zależy nam tylko na parowaniu się telefonu z autem i odbieraniem/kończeniem rozmów z kierownicy. O SMSach lub książce telefonicznej na ekranie nawet nie myślę :)

MVVS

Chodzi o zestaw bmw? Z jakim telefonem ma współpracować?

Krystian

Ja walczyłem i to z dużym sukcesem.
Działa wszystko. Książka telefoniczna, odbieranie, wybieranie, smsy itp...

Wystarczy zamiast modułu telefonu podpiąć moduł TCU albo ULF z E46/ X5 / X3. Ważne żeby był na iBus. Z ULF z pierwszych lat produkcji jest problem z stabilnością połączenia bluetooth. Przy odbieraniu telefonu rozłącza połączenie z telefonem. Trzeba szukać jak najmłodszego ULF (Było 13 wersji...) lub TCU który z tego co zauważyłem ma stabilniejsze połączenie z telefonem. Oczywiście trzeba odpowiednio zmodyfikować wiązkę bo z tego co pamiętam to są inne wtyczki. Ja zrobiłem sobie sam przejściówkę wg. schematów. No i antena bluetooth się przyda :) Ja ją wcisnąłem w słupek C :)
Problem pojawia się przy kodowaniu bo w E38 nigdy nie było tych sterowników i NCS nie będzie pokazywał ich na liście sterowników. Do parowania telefonu potrzebujesz slot telefonu z przyciskiem, albo wywołujesz tryb parowania przez tool32 (komend nie pamiętam dokładnie) albo bmw scanner.

Temat mocno wałkowany na forach amerykańskich :)

Dodam jeszcze że dużo zależy od telefonu bo na przykład z LG G3 zrywało połączenie, a z Samsungiem S4 trzymało pięknie... Z Nokią 6310i idealnie działało  8)

EDIT:

Nawet znalazłem zdjęcia z operacji :D

//

mamut103

Właśnie o to mi chodziło! Dzięki!

Czyli reasumując nie ciągnąłeś żadnych dodatkowych kabli, wszystko gra na seryjnych wiązkach- jedynie przerabiam wtyczki wg. schematów przy podłokietniku (slot telefonu zamiast słuchawki na kablu) oraz przy module od telefonu. Czy problem w kodowaniu idzie ominąć w naturalny sposób za pomocą NCSa, czy potrzebne są jakieś sztuczki?

Krystian

Dokładnie. Nie przypomniam sobie żebym ciągnął jakieś dodatkowe kable oprócz anteny bluetooth :)
Ja się poddałem z kodowaniem modułu telefonu bo i tak mi wszystko działało bardzo dobrze. Tak się teraz zastanawiam, że może jakby oszukał NCSa i wybrał Chassis E53, a ZCS podał samemu taki z TCU/ULF to może by pozwolił zakodować...

MVVS

Polecam w miarę możliwości sprawdzić wcześniej czy działa moduł działa poprawnie z telefonem, z którym ma być używany. Ja mam ULF gen13 (najnowszy) i póki miałem androida 6 to działało poprawnie (rozmowy + książka kontaktów, sms'y nie działały), po aktualizacji na androida 7 wszystko działa do czasu nawiązania/odebrania rozmowy, wtedy się zawiesza i przestaje działać. Podobno android 7.1 naprawia problem, ale na mój telefon jeszcze nie wyszedł, mimo, że już zaczyna wchodzić android 8... Z tego co mi wiadomo to z iphone nie ma problemów.